Üniversitemiz, Unutulmaya Yüz Tutmuş Meslekleri Canlandıracak

Üniversitemiz, Talas Belediyesi ile yapmış olduğu işbirliği protokolü kapsamında, unutulmaya yüz tutmuş, taş, demir ve ahşap ustalığı gibi mesleklerin eğitimlerini vererek, hem bu meslekleri gün yüzüne çıkartacak, hem de bu mesleklere canlılık kazandıracak.

Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Derviş Boztosun ve Prof. Dr. Semra Aksoylu, KAYSEM Müdürümüz Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Karabulut, KAYUZEM Müdürümüz Öğr. Gör. Mustafa Kalay ve Genel Sekreterimiz Mehmet Akkuş ile Talas Belediyesi tarafından Mimari Restorasyon Eğitim Üssüne dönüştürülecek olan tarihi Zincirdere Yetimhanesinde incelemelerde bulundu.

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ve ilgili belediye yetkililerin de katıldığı brifing ve incelemelerde, daha önceden imzalanan işbirliği protokolü kapsamında eğitim çalışmalarının yol haritası belirlendi.

Burada yapılan açıklamalarda Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş taş, demir ve ahşap ustalığı gibi mesleklerin canlandırılmasına yönelik eğitim projesinin paydaşı olmaktan gurur duyduklarını belirtti.

Talas Belediye Başkanı Yalçın, “Talas Belediyesi olarak biz bu tarihi binayı devraldıktan sonra burasının mimari restorasyon okulu olarak kullanılmanın uygun olacağını düşündük. Bu nedenle Kayseri Üniversitemizin değerli rektörü ve rektör yardımcıları ile görüştük. Kayseri Üniversitesi ile bu tarihi binayı meslek eğitimi veren bir üsse dönüştüreceğiz. Benim burada ortaya koymaya çalıştığım olay, buranın çevresi Mimar Sinan’ın torunları olarak ifade edebileceğimiz taş ustalarının olduğu bölgeler. Ağırnas’tan, Mimarsinan’dan, Zincirdere’den Reşadiye’ye kadar birçok tarihi eseri burada, zaten buranın ustaları yapmışlar. Anıtkabir’in yapılışında bu yörenin taş ustaları çalışmışlar. Diğer büyük eserlerin, örneğin Selçuklu ve Osmanlı eserlerinden Süleymaniye ve Selimiye’de, Reşadiyeli, Kayserili taş ustalarının restorasyon emekleri var. Bunlar bizim genlerimizde olduğuna göre, gelecek nesillere bu yetenekleri aktarmak adına, mimari restorasyon taş, mimari restorasyon demircilik, mimari restorasyon ahşap ve mimari restorasyon mermer gibi branşları gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Eğitim-öğretim olarak Kayseri Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (KAYSEM) burada hizmet verecek. Biz de bu eğitim işbirliğinde ev sahibi olmaktan, ortak olmaktan, paydaş olmaktan gurur duyuyoruz” dedi.
Rektörümüz Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa ise Kayseri Üniversitesi’nin kendisine yol haritası olarak belirlediği misyon çerçevesinde hareket etmeye devam ettiğini kaydetti.

Rektörümüz Karamustafa, “Biz Kayseri Üniversitesini, uygulama ve proje odaklı, iş dünyası ile bütünleşen, bölgesel kalkınmaya destek sağlayan, nitelikli insan kaynağı yetiştiren ve toplumsal fayda oluşturan bir üniversite olarak tanımlıyoruz. Talas Belediye Başkanımızın da ifade etmiş olduğu hususlarda, burada eğitim anlamında destek kapsamında üniversitemize önemli görevler düşmektedir. Diğer taraftan biz Kayseri Üniversitesi’ni, kampüste değil sahada üniversite olarak tanımlıyoruz. Dolayısıyla uygulayarak, birebir yaparak, bir işi ve bir mesleği öğrenme, özellikle hayat boyu öğrenme ilkesi çerçevesinde devamlı öğrenmeye katkı sağlamak, sürekli eğitim merkezlerinin de en önemli fonksiyonu burada ortaya çıkmaktadır, bu kapsamda hayat boyu öğrenme ilkesi çevresinde buradaki eğitim çalışmasına destek vereceğiz. Tabi ki en önemli hususlardan bir tanesi de, bu bölgede, özellikle taş işlemeciliği konusunda, genlerinde bu mesleğe yatkın olan insanların mesleği uluslararası boyutlarda daha tanınabilir ve icra edebilir hale getirmelerine yönelik üniversite olarak üzerimize düşeni yapmak ve katkılar oluşturmaktır. Belediye Başkanımızın bu konudaki heyecanı bizim de heyecanımıza heyecan katıyor. İnşallah bölgemizde, Kayseri’mizde, Talas’ımızda ve nihayetinde Türkiye’mizde unutulmaya yüz tutmuş bazı mesleklerin kaybolmasını engellemiş olacağız. Bunu da kurumsal ilke ve sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

02 Eylül 2021 Perşembe